Τρίτη 17 Μαρτίου 2009

Ευρωκομπίνες

Κάθε μοντέρνος κομπιναδόρος γνωρίζει πολύ καλά ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι γεμάτη από κάθε είδους κεφάλαια. Άπειρα δάνεια, πακτωλός χρημάτων, χιλιάδες επιδοτήσεις, δωρεές και διάφορες χορηγήσεις. Από τη μία όλα αυτά και από την άλλη κάθε λογής Ευρωκομπιναδόρος έχουν φέρει τα ταμεία της Ένωσης σε κατάσταση μεγάλου μπάχαλου. Όλα αυτά υπήρχαν και στην Ε.Ο.Κ των δέκα ή των δώδεκα. Τώρα όμως με την Ευρωπαϊκή Ένωση των εικοσιπέντε ο προϋπολογισμός τείνει να γίνει τσίρκο MEDRANO.

Τα πράγματα λοιπόν έχουν γίνει πολύ εύκολα. Μεγάλος αριθμός Ευρωπαίων ταξιδεύει αεροπορικώς, μένει στα καλύτερα ξενοδοχεία και τρώει στα πιο γνωστά εστιατόρια χωρίς να σκεφτεί καν να βάλει το χέρι στην τσέπη. Αυτό μπορεί να το κάνει ο καθένας μας. Δεν είναι αστείο ούτε υπερβολή. Όλα αυτά θα μπορούσαν να θεωρηθούν και δικαίως Ευρωάρμεγμα. Αλλά σε αυτές τις περιπτώσεις χρειάζεται θράσος και δεν χρειάζονται τύψεις. Να μην ξεχνάτε ποτέ πως είναι άκρως «Ευρωπαϊκό» και πέρα για πέρα νομιμοκομπιναδόρικο να ζείτε με κοσμοπολίτικο αέρα και με έξοδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Άλλωστε και εμείς ανήκουμε εκεί και εμείς πληρώνουμε και εμείς δικαιούμαστε να φάμε. Οπλιστείτε με «αφασία» και βουρ για Ευρωκομπίνα.

Πέστε πως γουστάρετε μια εβδομάδα δωρεάν διακοπών στις Βρυξέλες την περίοδο που υπάρχει το φεστιβάλ Μότσαρτ. Είναι σικ εποχή με πολύ και καλό κόσμο. Μάλιστα! Γιατί όχι; Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν πρέπει να πληρώσετε ούτε δεκάρα τσακιστή για το ταξιδάκι. Απλά ακολουθήστε τις απλές παρακάτω κινήσεις:

- Πάρτε μια μικρή ομάδα τεμπέληδων Ευρωτρακαδόρων. Κυκλοφορούν πάρα πολλοί στην Αθήνα και όχι μόνο.

- Δώστε μια κατάλληλη ονομασία σε αυτό που πρόκειται να κάνετε. Π.χ «Ευρωπαϊκή συνομοσπονδία για την ανασυγκρότηση του Λόγου». «Λέσχη φίλων του 1940». «Νεολαία τροβαδούρων για Ευρώπη χωρίς σύνορα» και άλλα τέτοια ονόματα που όσο πιο περίεργα και ακατανόητα είναι τόσο πιο πολύ θα κάνουν εντύπωση και όλο και κάποιος χαρτογιακάς της Ένωσης θα φοβηθεί να τα απορρίψει. Συνήθως εκτιμούμε ότι δεν καταλαβαίνουμε.

- Τυπώστε στο τυπογραφείο της περιοχής σας επιστολόχαρτα με το σήμα σας και κάρτες με πολλά τηλέφωνα, διευθύνσεις, e-mails και fax. Φυσικά και δεν είναι απαραίτητο να είναι δικά σας ή υπαρκτά. Κανείς δεν θα τα ελέγξει.

- Μελετήστε επιγραμματικά μερικούς κανόνες λειτουργίας των οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Να ξέρετε και κάτι. Να μην είστε και τελείως άσχετοι.

- Υποβάλλετε μια αίτηση στο γραφείο του Ευρωκοινοβουλίου. Υπάρχει ένα σε κάθε Ευρωπαϊκή πρωτεύουσα.

- Τέλος εξασφαλίστε την υποστήριξη κάποιου Ευρωβουλευτή που και μόνο που θα του πείτε πως τον γνωρίζετε θα συγκινηθεί και θα αρπάξει την περίπτωσή σας και θα την προωθήσει. Που θα ξαναβρεί τέτοια ευκαιρία για Ευρωκοινοβουλευτικό έργο.

Αυτά είναι αρκετά. Με πολύ λίγη τύχη θα διαπιστώσετε πόσο εύκολα είναι όλα. Το Ευρωκοινοβούλιο θα σας πληρώσει το αεροπορικό εισιτήριο, θα σας παρέχει ξενοδοχείο αλλά και πλήρη σίτιση σε συμβεβλημένο εστιατόριο. Τέτοιες διευκολύνσεις δίνονται αφειδώς από την Ένωση.

Όλα αυτά φυσικά δεν είστε ο πρώτος που θα τα κάνετε. Την ευκαιρία για τέτοιου είδους δωρεάν διακοπών έχουν εκμεταλλευτεί και εκμεταλλεύονται άπειροι. Δημοσιογράφοι, φοιτητές, πανεπιστημιακοί, δικηγόροι, καθηγητές και φυσικά κατ’ επάγγελμα Ευρωκομπιναδόροι. Η αλήθεια είναι πως ο καθένας μπορεί να απλώσει το χέρι του και να «φάει» από την Ευρωπιατέλα. Αρκεί να δείξει το θράσος, να επικαλεστεί και να χρησιμοποιήσει την ψεύτικη του ιδιότητα, όποια και να είναι αυτή.

Πάντως πρέπει να παίξετε το ρόλο σας καλά. Δεν πρέπει να φερθείτε σαν ξελιγωμένος. Δείξτε την κυμπαροσύνη σας και δοκιμάστε την υποκριτική σας ικανότητα. Όχι κατευθείαν στο «ψητό». Ερωτήσεις του στιλ «…που είναι η αίθουσα του Ευρωκομπιναδόρου;» αν μήτε άλλο θα κινήσουν υποψίες για την πάρτη σας.

Κλείνοντας, για να πούμε και του στραβού το δίκιο, η Ευρωπαϊκή Ένωση διαχειρίζεται μερικά αξιοσέβαστα κεφάλαια. Κεφάλαια που περιμένουν καρτερικά να αναπαυτούν στην τσέπη οποιουδήποτε έμπειρου. Υπάρχουν επιδοτήσεις για αγρότες, ψαράδες, κυνηγούς. Επιδοτήσεις για επιχειρήσεις και προβληματικές περιοχές. Ενισχύσεις για έργα. Χρηματοδοτήσεις για έρευνες και για πολιτιστικές εκδηλώσεις. Πακέτα προγραμμάτων για όλα τα γούστα και για καθέναν από μας. Μια προσεχτική μελέτη μπορεί να σας οδηγήσει κατευθείαν στο πακέτο που μας ταιριάζει. Είναι πολλά τα λεφτά φίλοι μου. Και μας περιμένουν!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου