Παρασκευή 20 Μαρτίου 2009

Οδηγίες προς ναυτηλευόμενους

ΠΕΘΕΡΑ...ΑΥΤΟΣ Ο ΑΓΝΩΣΤΟΣ

Το πρώτο ραντεβού θεωρείται και όχι άδικα, η ακρογωνιαία λίθος σε μία σχέση. Πολλά θα εξαρτηθούν από τις κινήσεις και τον σωστό τρόπο προσέγγισης σε αυτό. Αλλά όταν όλα κυλήσουν ομαλά και η σχέση προχωρήσει, φτάνει η στιγμή της επισημοποίησης της. Εκεί υπάρχει ένα ακόμα, πιο κρίσιμο σημείο, για την σωστή εξέλιξη του μετέπειτα έγγαμου βίου. Είναι η πρώτη επαφή με την πεθερά σας.

Όλοι σχεδόν οι παντρεμένοι γνωρίζουν για το πόσο σημαντική είναι αυτή η συνάντηση. Πόσο σημαντική είναι η πρώτη εντύπωση που θα δώσετε. Βέβαια αυτή μοιάζει με αγώνα δρόμου που δεν υπάρχει πιθανότητα να κερδίσετε. Αυτό φυσικά μπορεί να κατανοηθεί αν σκεφτείτε πως είστε ο «κρεμανταλάς» που ήρθε να αρπάξει το κοριτσάκι της. Με άλλα λόγια είστε ένας «εχθρός προ των πυλών». Αν προσέξετε όμως και προετοιμαστείτε κατάλληλα υπάρχει το ενδεχόμενο να τελειώσετε αναίμακτα αυτό το μαρτύριο. Δώστε βάση λοιπόν και μελετήστε «επί χάρτου» τα δεδομένα της πρώτης συνάντησης.

Το τι θα πάτε στην πρώτη επίσκεψη είναι κάτι που θα σας ταλαιπωρήσει πολύ. Όμως δεν χρειάζεται να αγχωθείτε. Τα πράγματα είναι πολύ απλά. Λουλούδια και γλυκά. Θα μου πείτε πως παραείναι κλασικό. Φυσικά. Σε τέτοιες περιστάσεις δεν χρειάζονται πρωτοτυπίες. Γιατί να μπείτε στον κόπο να σκέφτεστε κάτι διαφορετικό που εγκυμονεί τον κίνδυνο να σας εκθέσει; Δεν υπάρχει λόγος. Άλλωστε ένα διαφορετικό δώρο μπορεί να καλοπιάσει την πεθερά προς στιγμήν αλλά θα της δημιουργήσει και απαιτήσεις. Έτσι στην επόμενη σας επίσκεψη που δεν θα της πάτε τίποτε, θα εισπράξετε και το πρώτο αρνητικό σχόλιο πίσω από την πλάτη σας. Εκτός κι αν έχετε σκοπό να συντηρείτε αυτή την «ανταποδοτική αγάπη» με συνεχόμενα δώρα. Βέβαια υπάρχει μια μικρή λεπτομέρεια που πρέπει να προσέξετε όταν θα πάτε στην πρώτη επίσκεψη τα λουλούδια και τα γλυκά. Τα λουλούδια θα τα δώσετε στην «καλή» σας ενώ τα γλυκά στην πεθερά σας. Πολύ κάνουν το αντίθετο. Είναι λάθος που όμως στην παρούσα στιγμή δεν θα σας το εξηγήσω. Πάντως υπάρχει λόγος.

Η ανταλλαγή φιλοφρονήσεων πρέπει να είναι σύντομη. Εκ των πραγμάτων, ότι και να πείτε θα αντιμετωπιστεί με επιφύλαξη, άρα δεν υπάρχει λόγος για καλοπιάσματα. Μην πολυπιστέψετε αυτά που θα σας πει και κυρίως μην πείτε πράγματα που εσείς δεν πιστεύετε. Οι εποχές θα περάσουν και τα λόγια θα μείνουν. Οι πεθερές, από η φύση τους, δεν ξεχνάνε ποτέ αυτά που τις συμφέρουν και ανασύρουν λόγια και πράξεις με την πρώτη ευκαιρία.

Αφήστε την να έχει τον πρώτο λόγο αυτή. Μην την διακόπτεται αλλά και μην διαφωνείτε και μαζί της. Αν σε κάτι που λέει δεν συμφωνείτε, μην το πείτε εκείνη τη στιγμή. Απλά αφήστε το να περάσει. Μπορεί κάποια από τα λεγόμενα της να είναι παγίδες. Μην πέφτετε εύκολα μέσα. Εκείνη τη στιγμή αυτή σας παίρνει «συνέντευξη». Μην την βοηθάτε να εξάγει συμπεράσματα. Διπλωματία χρειάζεται.

Μην μπείτε σε ανάλυση των σχεδίων σας όσο αναφορά τις προθέσεις σας για το μέλλον με την «καλή» σας. Ότι πρέπει και έχετε στο νου το γνωρίζει ήδη από την κόρη της. Οποιαδήποτε άλλη αναφορά γίνεται εκ του πονηρού και με σκοπό την δέσμευσή σας με «προγραμματικές δηλώσεις».

Προσοχή στα λεγόμενά για την εργασία σας. Όποια και να είναι αυτή, είναι σχεδόν δεδομένο ότι κάποια στιγμή η πεθερά σας θα την σνομπάρει και θα προσπαθήσει να την υποβαθμίσει. Άρα οποιαδήποτε αναφορά στις συνθήκες και τη θέση σας, θα χρησιμοποιηθούν εναντίον σας με την πρώτη ευκαιρία. Προς Θεού όχι αναφορές στο μισθό. Ακόμα και να είναι πολύ υψηλός, αργότερα θα σας γυρίσει μπούμερανγκ. Οι πεθερές έχουν μια μοναδική ικανότητα να εκμεταλλεύονται τα εργασιακά σας καλύτερα και από τους προϊσταμένου σας.

Δεν χρειάζεται να σας επιστήσουμε την προσοχή στις πολιτικές συζητήσεις. Απαγορεύεται ρητά οποιαδήποτε δική σας τοποθέτηση. Αφήστε την πεθερούλα σας να χτυπιέται για την ανόητη κυβέρνηση, την ανύπαρκτη αντιπολίτευση, ή για την οπισθοδρομική αριστερά. Μην τσιμπάτε στο δόλωμα.

Να θεωρήσετε δεδομένη τη συζήτηση από την πεθερά για την προίκα. Όποιες να είναι οι προθέσεις σας και όποιες και να είναι οι απαιτήσεις σας, δεν χρειάζεται να τις υποβάλλετε εκεί. Αυτή θα προσπαθήσει να σας «δέσει» με ατάκες του στιλ… «τι ακριβώς ζητάς από μας;» και «πες μας τώρα στην αρχή να ξέρουμε για να τα ετοιμάσουμε». Μεγάλη παγίδα! Εσείς συνεχίστε την αρχική διπλωματική σας στάση με γενικότερες κουβέντες και με αδιευκρίνιστες απαιτήσεις. Μην σας παρασύρει το «ή τώρα ή ποτέ!». Το «τώρα» είναι δόκανο καλοστημένο, ενώ το «ποτέ» είναι απλά απειλή. Από τη στιγμή που θα υπάρξει και μέλλον, δεν είναι δυνατόν να χαθούν οι ευκαιρίες για τέτοιου είδους συζητήσεις. Αν έχει καλή πρόθεση, εννοείται πως δεν θα περιμένει τις δικές σας απαιτήσεις. Η κουβέντα απλά την βοηθάει για να γεμίσει τη φαρέτρα της με βέλη που αργότερα θα εκτοξεύσει εναντίον σας. Προσοχή λοιπόν.

Μην κάνετε αναφορές σε τυχόν χόμπι σας ή άλλα ιδιαίτερα ενδιαφέροντά σας. Γι’ αυτήν ούτως ή άλλως θα είστε ένας χαραμοφάης που θα εγκαταλείπει την κόρη της με κάθε ευκαιρία. Απλά με τις τυχόν δικές σας αναφορές θα την επιβεβαιώσετε. Μην της δίνετε αυτή τη χαρά. Η «καλή»σας ξέρει τι σας αρέσει και με τι άλλο ασχολείστε, άρα η πεθερά…περισσεύει.

Κατά την διάρκεια της συζήτησης, μην δείξετε πως σας ενδιαφέρει περισσότερο η αντρική κουβέντα με τον πεθερό σας. Εκτός από προβλήματα σε σας και στην σκιαγράφηση του προφίλ σας, θα δημιουργήσετε προβλήματα και σε εκείνον τον φουκαρά που έχει την ατυχία να ζει υποχρεωτικά μαζί της. Οι πεθεροί είναι απλά ντεκόρ. Η παρουσία τους είναι διακοσμητική. Στα πεθερικά, ο άντρας είναι το ισχυρό φύλο και η πεθερά το…πανίσχυρο.

Αποφύγετε τις πολλές κουβέντες για τους γονείς σας. Όπως και εσείς, έτσι και αυτοί, είναι εχθροί για την πεθερά σας. Που λοιπόν να δείξετε και κάποια αδυναμία σε αυτούς. Μαύρο φίδι που σας έφαγε. Τραγικό λάθος που θα το πληρώσετε.

Το βασικό σας μέλημα είναι να αφήσετε όσο το δυνατόν περισσότερες αμφιβολίες και ερωτηματικά για τον εαυτό σας. Το πέπλο μυστηρίου θα σας βοηθήσει πολύ περισσότερο απ’ ότι ένα ολοκληρωτικό «ξεβράκωμα» του χαρακτήρα σας απέναντι της. Άλλωστε εκτιμούμε περισσότερο ότι δεν καταλαβαίνουμε. Έτσι και εσείς φροντίστε να μην σας καταλάβει η πεθερά σας. Όταν την αφήσετε να το κάνει, φροντίστε να είναι ήδη αργά για εκείνη.

Βέβαια όλα τα παραπάνω είναι μόνο λίγα από τα σημεία που πρέπει να δώσετε προσοχή στην πρώτη επαφή με την πεθερά σας. Όπως είπα και πιο πάνω κάθε κουβέντα μαζί της είναι και μια μάχη που με προσοχή θα δώσετε. Είναι δεδομένο πως είναι λίγες οι πιθανότητες να κερδίσετε. Απλά σκοπός σας είναι το όσο δυνατόν λιγότερες απώλειες. Ο δικός σας στόχος είναι το να μην χαθεί ο πόλεμος. Αυτός είναι στο χέρι σας να τον κερδίσετε και σε αυτόν μπορείτε να έχετε βάλει από πριν την πεθερά σας, απλό κομπάρσο!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου